Future search: een large scale intervention
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
Large scale interventions (LSI) zijn methoden om met groepen van 50, 100, 200 of meer deelnemers aan de slag te gaan met complexe vraagstukken op het vlak van strategie, organisatie of bijvoorbeeld cultuur. De kracht van een large scale intervention is dat door een goed gekozen afwisseling van grote en kleine groepen, veel mensen in een relatief kort tijdsbestek betrokken worden bij meerdere fasen van een veranderproces. Tenminste, als dat strak georganiseerd en geregisseerd wordt.
Wat levert het op?
Future Search is een large scale planningsbijeenkomst waarin deelnemers hun toekomstvisie snel in acties kunnen omzetten. De conferentie stopt dus niet bij het ontwikkelen van een visie maar gaat door tot en met de uitwerking de strategische doelen naar een actieplan. Daarnaast helpt deze vorm om de samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden te stimuleren en draagt het bij aan het ontwikkelen van draagvlak.
De werkvorm op hoofdlijnen?
In 3 dagen passeren verleden, heden en toekomst.
- Het verleden wordt in beeld gebracht met behulp van het maken van een tijdslijn.
- Alles wat een rol speelt in het heden wordt met behulp van mindmapping en ‘proud & sorry’ in kaart gebracht.
- De toekomst wordt zichtbaar door samen te werken aan een aantal ideale toekomstscenario's.
- De deelnemers gaan daarna op zoek naar gemeenschappelijkheid in de verschillende toekomstscenario’s. De bedoeling is dat verschillen er mogen zijn, worden gehoord en worden gewaardeerd en dat betrokkenen leren om te innoveren en te handelen vanuit een gedeelde idealen, wereldbeelden en toekomstige doelen.
- Vervolgens worden actieplannen uitgewerkt om gezamenlijk te werken aan een realiseerbare route naar de gewenste toekomst.
Wat is het ontwerp van de werkvorm?
De future search is sterk gestructureerd, gebaseerd op principes en ervaringen die uitgebreid door Janoff en Weisbord getest zijn in veel verschillende culturen. Waarbij visuele technieken en creatieve processen wel een belangrijke rol spelen. Er wordt afwisselend gewerkt in zelfsturende gemengde tafelgroepen, meer uniforme stakeholdersgroepen en plenair in de grote groep. De facilitators faciliteren alleen de grote groep; de kleinere werkgroepen waarin deelnemers tijdens de conferentie uiteengaan, zijn doorgaans prima in staat om zichzelf te sturen.
Welke deelnemers?
Het uitgangspunt is dat alle spelers in het systeem aan tafel zitten: ten minste acht stakeholdergroepen van elk acht deelnemers, dus in totaal 64 mensen. Onder de deelnemers moeten mensen zijn met autoriteit, resources (tijd, geld of relaties), expertise, informatie en nood (behoefte). Het ezelsbruggetjes is daarmee: ARE IN.
Hoelang duurt het?
De bijeenkomst duurt 18 uur in 2,5 dag. Op de eerste dag start je in de middag. De bijbehorende twee overnachtingen vormen een essentieel onderdeel.
Wanneer zet je future search in?
Future search past goed in situaties waarin de noodzaak groot is om in te spelen op de ontwikkelingen in de omgeving en als er nieuwe energie nodig is. Een future search start met iemand of een groep mensen die bezorgd zijn over de toekomst van een bepaald beroep, een sector, een gebied, een organisatie of een ander ‘systeem’. Denk dan bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuw perspectief op onderwijs.
Meer informatie?
De website van Future Search Network geeft uitgebreide informatie over achtergronden, principes, voorwaarden voor succes en ervaringen.









