6 tips uit de jazzmuziek voor een effectieve groepsdynamiek

Bij studio stapelgoed houden we van muziek. Regelmatig bezoeken wij een leuk festival of kun je ons vinden bij een concert. Niet zo gek dus dat wij geïnspireerd zijn door het artikel dat Frank J. Barrett publiceerde in 1998: “Creativity and Improvisation in Jazz and Organisations” in het wetenschappelijk tijdschrift Organization Science. Barret maakt hierin een vergelijking tussen jazzmuziek en organisaties. Wij gebruiken deze vergelijking regelmatig als we kijken naar de samenwerking in een groep tijdens onze sessies. “Say yes to the mess.”

Jazz is veel meer dan een muziekgenre; het is een filosofie, een benadering van muziek maken, waarbij de wortels liggen in samenwerking en improvisatie. Jazzmuziek biedt een rijke metafoor voor hoe een groep effectief kan samenwerken, waarbij elk lid als een muzikaal instrument fungeert dat een unieke stem toevoegt aan het grotere geheel. Wanneer wij een sessie begeleiden, is jazzmuziek daarmee onze inspiratiebron. Dit genre staat immers bekend om improviseren en optimaal samenwerken om tot nieuwe muziek te komen. 


De volgende tips uit de jazz nemen wij voor onze groepssessie graag ter harte:


Tip 1. Doorbreek bestaande patronen

Om nieuwe ideeën of oplossingen te bedenken, stimuleren wij deelnemers om bestaande patronen en denkwijzen te doorbreken. In ons e-book ‘stapel op brainstormen’ hebben wij hiervoor tal van leuke (brainstorm)technieken verzameld. Allemaal technieken die deelnemers helpen om een ander toonsoort, volume of ritme te spelen, met als resultaat nieuwe muziek!


Tip 2. Koester fouten en leer ervan

Jazzmuzikanten maken regelmatig fouten, maar dat wordt door het publiek zelden opgemerkt. Vaak wordt de fout namelijk gebruikt om een nieuwe weg in te slaan. En daarmee ontstaat er een nieuwe kans, nieuwe muziek. Door in je sessie de veiligheid te bieden dat fouten maken mag en ervan geleerd wordt, ontstaan de meeste waardevolle ideeën en bijdragen. 


Tip 3. Gebruik onvoorspelbaarheid als het begin van iets nieuws

Gebeurt er iets onverwachts in de groep, sta hier dan voor open. Het biedt immers vaak wat moois en inspiratie voor de andere deelnemers. In de jazz zie je dit vaak wanneer de muzikant voortborduurt op de toon of ritme van een collega. Of zoals wij vaak zeggen: surf mee op de ideeën van een ander, hoe onverwacht ze ook zijn!


Tip 4. Speel samen

De kracht van jazz is de optelsom van de individuele muzikanten. En zo is het bij groepssessies ook. Belangrijk hierbij is communiceren, van elkaar te weten wat je bezighoudt. Wij beginnen onze sessies daarom altijd met een goede check-in en zorgen ervoor dat iedereen binnen de groep de ruimte krijgt om te participeren. Niet alleen degene met het hardste instrument. 


Tip 5. Omarm de chaos

Het kenmerk van jazz is dat een muzikant gewoon begint te spelen, zonder vooropgezet plan. En hoewel wij tijdens onze sessies altijd met een strak uitgewerkt sessieplan werken, is het verloop niet altijd te voorspellen. En dat betekent dat we moeten bijstellen. Door de chaos van het moment te omarmen en te waarderen, wordt het resultaat van de sessie uiteindelijk vaak naar een hoger plan getild.


Tip 6. Zorg voor ‘Jamming and hanging out’

Jazz leer je nu eenmaal niet uit een boekje, maar leer je door samen te spelen en gewoon te doen. Pas dan gaan de ideeën stromen en ontstaat de innovatie. Soms is het nodig om de deelnemers even afstand te laten nemen van het onderwerp - we zetten dan vaak een icebreaker of creativity break in - waarna er weer iets nieuws kan ontstaan.


Kortom, in een een complexe en snel veranderende wereld van vandaag is samenwerking in groepen essentieel. Jazzmuziek bevat waardevolle principes, die helpen om groepsdynamiek te begrijpen en samenwerking naar nieuwe hoogten te tillen. Net zoals een jazzensemble dat doet op het podium.


door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: