Stapelgoede museumtips voor inspiratie
Wij geloven dat een wandeling door een museum je helpt om nieuwe perspectieven te zien, nieuwe ideeën te bedenken of om met hernieuwde energie naar een vraagstuk te kijken. Bij studio stapelgoed maken we er geregeld tijd voor. De zomervakantie helpt ons daarbij want: regenachtige dagen lenen zich goed voor een museumbezoek. Anderzijds is het op hele warme dagen heerlijk in een museum met airco. En inmiddels zijn er ook veel musea met een prachtige buitenruimte of museumtuin. Kortom, het is altijd een goed moment om op zoek te gaan naar een boost aan creativiteit en inspiratie. We maakten een top 6 van onze favoriete musea.
Het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Ontdek de grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en je zintuigen op scherp stellen. Het museum is gevestigd in een voormalige productiestudio in het hart van Amsterdam-Noord. Dit is echt een plek die zich bij uitstek leent voor het ontdekken, maken en tentoonstellen van mediakunst. Bij deze kunst experimenteren de kunstenaars met technologische mogelijkheden en toepassingen; dynamisch en niet gebonden aan een vaste vorm. Het museum is een ware broedplaats voor deze vorm van kunst; een plek waar verschillende kunststromingen en wetenschappen samenkomen en tentoongesteld kunnen worden.
Museum Voorlinden in Wassenaar
Sinds 2016 vind je op het Wassenaarse landgoed Voorlinden een privémuseum. Alleen al de prachtige omgeving met de bloementuin van tuinarchitect Piet Oudolf is wat ons betreft een hoogtepunt. Het museum heeft een breed en wisselend aanbod aan hedendaagse en moderne kunst. Bijzondere werken uit de vaste collectie zijn: het realistische zwembad Swimming Pool van Leandro Erlich, de levensgrote sculpturen Couple under an Umbrella van Ron Mueck en de muizenlift van Maurizio Cattelan. Natuurlijk hebben wij een stapelgoede foto gemaakt in het zwembad :-) Een indrukwekkende bibliotheek, een kinderatelier en een grote museumwinkel maken het bezoek compleet.
Moco museum in Amsterdam
Het Moco museum is een boutique museum in Amsterdam met een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst. Midden in het walhalla voor de kunstliefhebber, namelijk in het centrum van Amsterdam, op het Museumplein. Moco is gevestigd in Villa Alsberg. Dit herenhuis is ontworpen door Eduard Cuypers in 1904. Eduard Cuypers is de neef van Pierre Cuypers, die verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Rijksmuseum en het Centraal Station Amsterdam. Het particuliere museum kiest bewust voor kunstenaars die vooral uitblinken in de ironie die zij hanteren op de hedendaagse maatschappij. Denk hierbij aan Banksy en Warhol. Moco biedt wat ons betreft een flinke dosis eye-openers.
Museum de Fundatie in Zwolle
Museum de Fundatie is een prachtig museum voor moderne en hedendaagse kunst en toch wel een favoriet van ons. Alleen niet gebouw al is een bezoekje waard. Gevestigd in het centrum van Zwolle heeft dit museum naast een aantal vaste collecties, regelmatig hele gave tijdelijke exposities, met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Deze zomer is er o.a. een prachtige fototentoonstelling van John Heartfield en een multimediale installatie ONDER WATER van Junte Uiterwijk (Sticks) & Glenn de Randamie (Typhoon). En mocht je na een bezoek aan Zwolle nog niet genoeg hebben, dan is een uitstapje naar Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino/Wijhe echt de moeite waard. Hier vind je ruim negentig beelden, waaronder onze favoriet ‘Mikkel’ van Tom Claassen. Een 10 meter hoog sculptuur, wat in opdracht van Museum de Fundatie en Lowlands is vervaardigd.
LAM foodart museum in Lisse
Het LAM is hét foodart museum in de wereld. Gloednieuw en bomvol internationale topstukken. Het LAM is vooral ook een innovatief en persoonlijk museum dat je anders laat kijken. Voor alle leeftijden! En door de super persoonlijke aanpak krijg je een kunstervaring op maat. Onbevangen kijken, een open blik. Zelf ontdekken. Daar draait het om in het LAM. Zo zijn er geen tekstbordjes te vinden met informatie over wie de kunstenaar is, het formaat en wanneer het werk gemaakt is. Wel lopen er genoeg medewerkers rond die je met open armen ontvangen en alles willen over het kunstwerk. En onze favoriet: het museum heeft speciale snoepjes met LAM-smaken ontwikkeld die je kunt proeven tijdens het bekijken van de kunstwerken. Wat een heerlijk shot inspiratie.
De foto hieronder is een prachtig kunstwerk uit het LAM museum.
MU in Eindhoven
Het MU Hybrid Art House is gevestigd in op de Strijp-S in Eindhoven, het toneel van de jaarlijkse Dutch Design Week. In de voormalige Philipsfabriek draait het om kunst in de breedste zin van het woord. Bij MU gaat het gaat het er bij MU niet om wat kunst is, maar wat kunst kan zijn. MU kenmerkt zich door exposities en events van met name jonge kunstenaars vanuit verschillende disciplines, zoals design, mode, muziek, architectuur en nieuwe media. Soms wat experimenteel, maar altijd prikkelend en uitnodigend. Een boost voor je eigen creativiteit!
Meer weten? Lees ook eens ons blog over kunst als inspiratiebron

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken