Verleid je deelnemers met teasers
Organiseer je een belangrijke grote bijeenkomst en wil je je deelnemers enthousiasmeren? Kies dan voor een goed geregisseerde aanloop gevuld met leuke teasers. Een teaser is een boodschap bedoeld om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Het ‘verleiden’ van je deelnemers helpt om de deelname aan jouw bijeenkomst zo groot mogelijk te laten zijn. Wij verzamelden tips en voorbeelden van alles wat je kunt doen in de weken voorafgaand aan jouw bijeenkomst.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk het overbrengen van de inhoudelijke boodschap van je bijeenkomst, het creëren van voorpret én het zorgen dat je deelnemers graag aanwezig willen zijn. Je hoeft onderstaande tips dus ook niet allemaal toe te passen. Haal er uit wat voor jouw doelgroep goed werkt. Het is vooral van belang dat er in de aanloop naar jouw bijeenkomst alvast een soort 'hartslag' ontstaat.
Algemene tips voor de opbouw :
- Kies voor de bijeenkomst voor een aansprekend thema en aansluitend programma waaruit blijkt wat de waarde is voor iedere individuele deelnemer. Maak het relevant!
- Zorg dat het in de agenda’s past. Stem de duur en het moment af op de agenda van je genodigden. Kies de juiste locatie met goede parkeergelegenheid en bereikbaarheid.
- Gebruik al je communicatiemogelijkheden om je bijeenkomst vooraf tot leven te brengen.
- Zorg voor een duidelijk verwachtingsmanagement.
- Zorg dat als je meerdere teasers inzet, waarmee je steeds meer prijsgeeft.
- Als je dan eindelijk het hele programma presenteert, zorg dat je dan goede en complete informatie geeft.
- Creëer de juiste sfeer qua toon en vormgeving. Neem de tijd om een duidelijke en prikkelende titel en bijbehorend beeld te bedenken.
- Gebruik geen lange verhalen, communiceer bondig en to-the-point. Als je toch meer woorden nodig hebt, start dan met een goede samenvatting bovenaan. Zorg dat je je deelnemers raakt, gebruik een goede combinatie van ratio en emotie.
Tien interessante momenten om een teaser in te zetten:
- Stuur een save-the-date zonder duidelijk te maken wie de afzender is.
- Benader een paar genodigden voor een brainstorm over het programma.
- Verzend nu de uitnodiging met meer informatie over de tijden, locatie en het thema.
- Tijd om aan te melden. Kan dit via outlook of anders? Kunnen de deelnemers zien wie zich nog meer hebben aangemeld? Wat voor bevestiging krijgen de deelnemers?
- Bij de inschrijving kun je deelnemers vragen wanneer hun deelname voor hen een succes is geweest. De antwoorden kun je gebruiken om het programma beter af te stemmen op individuele verwachtingen. Je kunt genodigden vooraf laten stemmen over het onderwerp of over de spreker. Bij het aanmelden voor een borrel kun je deelnemers laten stemmen wat de welkomst cocktail of de muziekstijl moet worden.
- Maak in de aanloop elke week één spreker/programmaonderdeel bekend.
- Stuur vooraf ook eens een grapje. Zo breng je iedereen in de stemming.
- Verbind deelnemers vooraf met elkaar. Een Facebook-groep of een App kun je inzetten als dynamische gastenlijst. Genodigden kunnen vooraf al contact met elkaar leggen. Het vergt tijd en energie om dit goed aan te jagen.
- Benoem de bijeenkomst vooral op elk moment dat je de kans krijgt: in persoonlijke ontmoetingen en telefoontjes.
- Nodig deelnemers persoonlijk uit om deel te nemen.









