Goede voornemens bedenken: 5 werkvormen
2022 is begonnen. Na de oliebollen en champagne is het natuurlijk tijd voor de goede voornemens. Want een nieuw jaar betekent nieuwe kansen! Zo is de eerste werkweek van het nieuwe jaar een mooi moment om met je collega’s te bespreken wat hun goede voornemens voor op het werk zijn. Gaan jullie meer naar buiten tijdens de lunchpauze? Minder printen? Meer sociale momenten organiseren? Wij delen een aantal leuke werkvormen waarmee je - samen met je collega’s - jullie goede voornemens kunt bedenken.
Onze 5 favoriete werkvormen om goede voornemens te bespreken zijn:
Terugblik
- Het is leuk om eerst terug te kijken op het afgelopen jaar.
- Beantwoord samen vragen als: Wat hebben we in 2021 gedaan? Waar zijn we trots op? Wat waren de grootste successen? En wat hebben we geleerd?
- Proost samen op jullie prestaties.
Een stapel tips om je doel te bereiken
- Laat iedere collega een voornemen op een briefje schrijven en vraag hen om het dichtgevouwen in een mooie doos of pot te doen. Is het een online meeting? Vraag hen dan om het voornemen met jou te delen via de app.
- Pak telkens een voornemen uit de doos en lees het voor.
- Daag de groep uit om drie tips te bedenken om het voorgelezen voornemen te kunnen behalen.
- Ga door totdat je alle voornemens hebt gehad.
En? Is het gelukt?
- Vraag je deelnemers om hun voornemens op speciale kaartjes te schrijven en deze in te leveren. Of maak een mooie poster of tekening van jullie voornemens. Zo hebben jullie een leuke herinnering. Zo gebruikten wij het kaartje - onderaan dit blog - waarbij je jezelf tekent in het kader en de goede voornemens krijgen een plekje daaromheen.
- Halverwege of aan het einde van het jaar kunnen jullie er nog eens samen naar kijken. Is het gelukt om de voornemens vol te houden?
- Bespreek samen waarom het zo gelopen is.
Beeld je voornemen uit
- Wil je het onderwerp ‘goede voornemens’ op een ludieke manier bespreken tijdens jullie (online) nieuwjaarsreceptie? Vraag dan een collega om een voornemen uit te beelden. Alles mag, behalve het voornemen noemen.
- De andere deelnemers raden het voornemen.
- Als het geraden is, bespreek dan hoe het voornemen te bereiken is.
Goede voornemens brainstorm
- Schrijf de vraag op: welke goede voornemens kunnen we volhouden?
- Bedenk een aantal specifieke criteria waaraan jullie ideeën moeten voldoen. Bijvoorbeeld dat de ideeën realistisch, haalbaar en duurzaam zijn. Noteer deze criteria onder elkaar. Kies de drie criteria die jullie het meest belangrijk vinden.
- Bedenk nu samen zoveel mogelijk ideeën als antwoord op de vraag en schrijf ze onder elkaar.
- Leg ze nu naast de criteria. Omcirkel de ideeën die aan de drie geselecteerde criteria voldoen.
Nog een paar tips voor het behalen voor de voornemens:
- Kies realistische en haalbare voornemens;
- Deel een groot doel op in kleinere, behapbare acties die makkelijk te behalen zijn. Wat is ervoor nodig om dit te kunnen bereiken? Beschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk. Wie of wat kan je helpen bij het bereiken van dit doel? Beschrijf ten slotte hoe jij je zou voelen wanneer je je doel hebt bereikt;
- Zoek iemand die dezelfde doelstelling heeft. Zo kan je elkaar motiveren, steunen en vaak zelfs samen het goede voornemen uitvoeren;
- Vier elke (kleine) stap die je dichter bij je doel brengt;
- Maak goede voornemens leuk. Als je jouw goede voornemen ziet als iets om naar uit te kijken, zal je het ook makkelijker volhouden;
- Wees niet te streng voor jezelf.









