De kracht van visualiseren

De impact van visuele communicatie als ‘taal’ wordt vaak ondergewaardeerd. In onze samenleving ligt de focus nu eenmaal meer op woorden dan op beelden. Maar wist je dat onze hersenen juist heel visueel zijn ingesteld? En dat we door iets te visualiseren sneller en dichterbij de kern van zaken komen? Met tekeningen kun je complexe dingen in één beeld vertalen.Waar woorden en vakjargon veel ruimte overlaten voor interpretatie, zorgen beelden juist voor helderheid, richting en inspiratie. Bij studio stapelgoed gebruiken we daarom altijd foto's of tekeningen in onze producten. Ook vragen we onze deelnemers bij veel werkvormen om stiften en papier te gebruiken.

Woordenwereld
Vergaderingen die terug te lezen zijn in lange, onduidelijke notulen. Presentaties waar gebruik gemaakt wordt van overvolle PowerPoint-slides met lange teksten en eindeloze rijen opsommingstekens. Een visie of strategie die maar niet lijkt te landen bij de medewerkers. Trainingen die slagkracht missen doordat je als deelnemer vooral moet luisteren, lezen en praten. Je herkent het vast! Terwijl content met visuele onderdelen zoals foto’s, tekeningen of video’s op dit moment meer mensen lijkt te bereiken dan het geschreven woord. Het bewijst in ieder geval waarom de met beelden gevulde social-mediaplatformen zoals Instagram en Snapchat zo succesvol zijn. Maar waarom is dat?

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden
Psycholoog Albert Mehrabian toonde aan dat, afhankelijk van de situatie, tot wel 93% van onze communicatie non-verbaal is. Zijn ‘7-38-55 verhaal’ ligt genuanceerder maar de boodschap is wel dat de inhoud niet los gezien kan worden van de vorm. We nemen visuele informatie sneller op dan tekst: 600.000 keer sneller zelfs. 90% van de informatie die naar onze hersenen verstuurd wordt, is visueel. Wanneer je iets hoort, weet je hier drie dagen later nog zo’n 10% van. Als er aan diezelfde informatie beeld toegevoegd wordt, dan zal je hier drie dagen later nog zo’n 65% van onthouden. Het zogenaamde Picture Superiority Effect.

Voordelen visualiseren
Met visuals kun je complexe teksten in één beeld vertalen. Abstracte ideeën worden concreet en zichtbaar en de samenhang tussen de verschillende delen informatie wordt duidelijk. Of zoals wij altijd zeggen: “Door te tekenen, gaat er meteen een bullshitfilter over je verhaal!” Met beeldmateriaal trek je de aandacht. Er ontstaan direct associaties en beelden roepen emotie op: ontroering, woede, blijdschap of verontwaardiging. Visueel materiaal geeft tekst meer power, mensen onthouden je boodschap beter en het is aantrekkelijker om naar te kijken.

Geen tekst meer dus?
Dit is geen oproep om tekst in de ban te doen. Beelden zeggen veel, maar het is de kunst om beeld en tekst elkaar te laten versterken. Want mensen hebben tekst net zo hard nodig. En er worden prachtige dingen gedaan met taal. Maar kijken we naar zakelijke teksten dan wordt de lezer nu eenmaal minder snel geraakt. We hebben maar weinig collega’s ontroerd zien raken door een jaarrekening, annotatie of rapport. Daarom is het de uitdaging om tekst en beeld goed op elkaar af te stemmen. Het gaat om de combinatie!

Visual business
Organisaties zetten steeds meer visuele instrumenten in om complexe informatie over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de online presentatietool Prezi, infographics, animaties en YouTube-video’s. Hierbij onze tips om werk te maken van visuele communicatie:
  • Gebruik infographics, foto's en iconen in zakelijke teksten. Zo blijft een tekst beter hangen bij de lezer en is de boodschap beter te begrijpen. Daarnaast breken afbeeldingen een lange tekst waardoor deze fijner is om te lezen. Als het dit nu ongebruikelijk is, begin dat met het toevoegen van één visueel element. Laat je collega's er aan wennen.
  • Zet tekeningen in bij het in werking brengen van je visie of strategie. Een tekening of een animatie maakt veel sneller duidelijk waar je samen naartoe wilt. Huur een professionele tekenaar in. Het is de investering meer dan waard!
  • Haal de tekst en rijen bullets uit je presentatie en vervang deze door frisse beelden waarbij je een toelichting geeft. Let er wel op dat je rechtenvrije foto’s gebruikt.
  • Maak getekende agenda's op flip-overs ter ondersteuning van vergaderingen en trainingen. Een paar dikke stiften en je tekent al snel iets moois. Online zijn er veel voorbeelden te vinden.
  • Zet bij vergaderingen creatieve werkvormen in. Werkvormen waarbij de deelnemers moeten tekenen, associëren met behulp van foto’s en met hun handen werken zodat hun energieniveau en creativiteit optimaal gestimuleerd worden.
Hup, aan de slag met visualiseren!


Altijd op de hoogte zijn van wanneer er een nieuw stapelgoed blog verschijnt? Klik hier om ons te volgen op LinkedIn
door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: