Online brainstormen in MS Teams

Nu we massaal online vergaderen is een digitaal whiteboard een prachtig alternatief voor de papieren variant. Eerder schreven we al over brainstormen in digitale tools zoals Miro en Mural. Maar omdat wij onze werkdagen vooral achter Teams doorbrengen, experimenteren we inmiddels ook met de whiteboard mogelijkheden van Microsoft. Je kunt het Whiteboard in Teams gebruiken om met je collega’s samen te werken en te brainstormen. In dit blog vind je een korte handzame uitleg zodat je meteen zelf aan de slag kunt.

Microsoft Whiteboard beschikt over een eindeloos wit vlak waardoor jullie alle ruimte hebben om samen aan de slag te gaan. Ook kun je hiermee tegelijkertijd samenwerken vanaf meerdere apparaten en kun je zien waar iedereen zich bevindt op het bord. Zo ben je real-time met elkaar in contact. Maar let wel: een aantal handigheidjes en het mooie design van Miro en Mural ontbreken. Het is dus vooral een prima tool omdat je Teams niet hoeft te verlaten en je hoeft er geen uitgebreide online brainstorm ervaring voor te hebben.

 

Hoe deel je een whiteboard in een Teams vergadering? 

1.    Open het ‘deelvenster’ door op het  icoontje te klikken.

2.    Kies voor ‘whiteboard’. Alle deelnemers krijgen nu het digitale whiteboard te zien.

 

Wat zijn de functies/knoppen?

  1. Klik op het menu maken met het + symbool. Gebruik de optie ‘tekst’ of ‘notitie’ (dit is een post-it) om ideeën op het bord vast te leggen. Er zitten ook een aantal sjablonen in zodat de post-its al naar een bepaalde werkvorm geordend zijn zoals een brainstorm, planning, terugblik, workshop of spel.
  2. Het is ook mogelijk om afbeeldingen vanaf je eigen schijf toe te voegen of je maakt een keuze uit de afbeeldingen, vormen en stickers van Whiteboard.
  3. Tot slot biedt dit menu je nog de mogelijkheid om bestanden toe te voegen.
  4. Klik op het menu met het pen-symbool. Met de verschillende pennen uit het menu – waarbij je zelf dikte en kleur kiest - kun je eigen tekeningen maken.
  5. Tekst wissen doe je met de wisser (zit naast pennen in het pennenmenu).
  6. Klik je op het tandwiel menu dan kun je aantal extra opties selecteren. Zo kun je door ‘handgeschreven vormen automatisch verbeteren’ aan te zetten ervoor zorgen dat de door jou getekende vormen netjes en strak worden.
  7. Ook kun je met het tandwiel de achtergrond van het Whiteboard een andere kleur of een patroon geven.

 

Whiteboard gebruiken na een Teams vergadering 

Na afloop van de Teams vergadering hebben alle deelnemers toegang tot het whiteboard. Deze raadpleeg je eenvoudig via het tabblad ‘whiteboard’. Hier vind je het canvas dat jullie achteraf nog verder kunnen uitbreiden. 

 

Met wie kun samenwerken op een Whiteboard? 

Gaat het om een geplande Teams– of kanaalvergadering? Dan kan je al vanaf 2 deelnemers aan de slag, dus ook 1-op-1 sparren met een collega. Start je een vergadering vanuit de Teams chat? Dan werkt het net even anders. Momenteel heb je via deze weg minimaal 3 personen nodig om een whiteboard in Teams te openen.

 

Extra tips:

  • Het whiteboard is na een vergadering ook beschikbaar in de ‘whiteboard app’ van Microsoft. Deze installeer je vanuit de Microsoft store. 
  • Heb je een device met touchscreen? Dan kun je ook echt schrijven op het whiteboard.
  • Gebruik ‘copy sharing link’ en deel het whiteboard met andere personen binnen de organisatie die niet deelnemen aan de vergadering; 
  • Exporteer een whiteboard als PNG-bestand. 
  • Voeg whiteboard toe als tabblad aan een kanaal binnen jouw Microsoft Team! Handig om zo altijd het juiste whiteboard bij het juiste onderwerp te hebben. 
  • Externen moeten nog even geduld hebben; een externe uitnodigen voor een brainstormsessie is nog niet beschikbaar. 


Meer lezen over hoe je online faciliteert? Lees ons blog met tips voor het begeleiden van online meetings.


door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: