Stapelgoede kijktips over creativiteit

Veel van ons houden ervan om een filmpje te kijken, in de bioscoop, thuis op de bank of gewoon met de laptop op schoot. Het kijken van films is een enorm populair tijdverdrijf. Of het nu grote kaskrakers zijn, documentaires, series of misschien gewoon korte tik-tok filmpjes. Het kijken van films is echter niet alleen leuk, maar is ook daadwerkelijk goed voor je, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Voor ons is het vooral belangrijk dat je er inspiratie uit haalt: nieuwe ideeën, andere perspectieven en uiteraard plezier! Mocht het nu een dagje regenen tijdens de zomervakantie, of heb je behoefte aan een luierdagje vanuit je hangmat, dan hebben wij  in dit blog een aantal kijktips voor je die gaan over creativiteit.


The Creative Brain

In de film ‘The Creative Brain’ gaat neurowetenschapper David Eagleman op zoek  naar het creatieve proces van innovators. Hoe ziet creativiteit eruit? En hoe slagen we erin om creativiteit op te wekken? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat David in zijn zoektocht o.a. langs bij nano-technicus Michelle Khine. Haar lab straalt allesbehalve creativiteit uit, met allerlei ingewikkelde technologische apparatuur en amper versiering aan de muur. Toch legt zij uit hoe ze juist hier baanbrekende linken legt en waar ze geniale nieuwe technologieën bedenkt met haar team. Dit is slecht een greep uit de voorbeelden waarmee David aantoont dat creativiteit verder gaat dan kunst. Zo komen er een jazzmuzikant, architect, leraar en chef-kok aan bod. Creativiteit betekent volgens David niet iets uit niets maken, maar het iets wat al bestaat herscheppen. Creativiteit gaat daarmee over gebruiken van wat er om je heen is. 

 

Tales of creativity and play - Tim Brown

Tim Brown, President en CEO van het multidisciplinaire ontwerpbureau IDEO, vertelt hoe we het meeste kunnen leren van onze kleinste makers. Kinderen kunnen onze kijk op creativiteit bepalen door te kijken naar verkenning, bouwen en rollenspel, zoals hij uitlegde, "het gedrag van volwassenen vergeten dat onze ideeën in de weg staat. Tijdens de SeriousPlay Conference in 2008 praat hij over de sterke relatie tussen creatief denken en spelen met veel voorbeelden die je thuis kunt proberen. Ook geeft hij tips voor brainstormen en experimenteren. Wij kijken deze video altijd met een brede lach op ons gezicht en gebruiken bij studio stapelgoed een aantal van zijn werkvormen ook tijdens onze sessies.

https://www.ted.com/talks/tim_brown_tales_of_creativity_and_play?language=nl

 

Animatie Alike

Onze levensloop wordt voor een groot deel bepaald door school en werk. Tal van maatschappelijke opvattingen bepalen de inrichting daarvan. Het is wel duidelijk dat deze instellingen onze creativiteit niet altijd ten goede komen. Alike is een initiatief van Daniel Martínez Lara en Rafa Cano Méndez uit Madrid. In 7 minuten laten ze zien wat er gebeurt met ons leven wanneer creativiteit in de kiem wordt gesmoord. Ben je vader, moeder of heb je met kleine kinderen te maken? Dan is deze film een aanrader om je (weer) bewust te zijn van het belang om kinderen hun eigen gang te laten gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=kQjtK32mGJQ

 

Het beste brein

Als arts en illusionist weet hij als geen ander wat onze hersenen registreren en hoe onze zintuigen werken. In Het beste brein van Nederland geeft Victor Mids elke week een brein-trainingen voor kandidaten en de kijkers thuis. Daarnaast is hij wekelijkste zien met fantastische straatexperimenten die inzicht geven in allerlei interessante fenomenen die met ons brein te maken hebben. In de derde aflevering onderzoekt Victor creativiteit. Kijk deze 5 minuten van dit televisieprogramma. Er zit een mooie les in voor het inrichten van jouw sessieruimte! Daarmee word je gegarandeerd een creatief genie volgens Mids.

https://www.youtube.com/watch?v=AUucOMZwlQ8



door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: