Onze favoriete werkvormen voor de vakantie!
In het algemeen denken we dat creativiteit vooral in groepen ontstaat. Het is leuk om samen met anderen te brainstormen over goede ideeën. Door de feedback van anderen, kun je sneller en beter bijstellen. En natuurlijk helpt het als er energie en enthousiasme ontstaat. Maar uit onderzoek blijkt dat de beste ideeën afkomstig zijn van één persoon. Dus dat pleit ervoor om af en toe de tijd te nemen om alleen en in stilte na te denken. Wij bedachten vier werkvormen die je heerlijk op je strand- of tuinstoel kunt doen. Je hebt alleen wat papier en stiften nodig.
Crazy 8
De crazy 8 is een snelle tekenoefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Dat lijkt gekkenwerk, maar is superleuk om te doen. Want je komt in 8 minuten echt tot de meest originele ideeën.
Zo doe je het:
Het enige wat je nodig hebt is een A4-tje en een stift of pen.
1. Pak een A4. Vouw deze 3 x dubbel en dan weer uit zodat je 8 vakjes hebt.
2. Zet de timer op 8 minuten.
3. Teken elke minuut 1 idee per vak.
Na 8 minuten heb je 8 tekeningen gemaakt en dus 8 ideeën gevisualiseerd.
Zomerse opdracht:
bedenk wat jij gaat doen om te zorgen dat je eerste werkdag na de vakantie een leuke dag wordt, zonder heimwee of tegenzin.
Six word story
Een six word story is een creatieve oefening om tot de kern van je verhaal te komen. Het schrijven van een extreem kort verhaal daagt je uit om anders naar een tekst te kijken en je fantasie te gebruiken. Het is een handige manier om je hoofd leeg te maken en je focus te herpakken. Het gaat het om de kunst van het weglaten. De spanning wordt gecreëerd door niet alles te vertellen. Je prikkelt, roept vragen op en laat genoeg over aan de fantasie.
Zo doe je het:
Van kort naar lang: Begin met één of meerdere kernwoorden. Schrijf de woorden op die het eerst naar boven komen. Probeer vervolgens om samenhang te vinden tussen deze woorden en voeg verbindingswoorden of leestekens toe.
Van lang naar kort: Start met een lang verhaal en breng deze vervolgens terug tot een kort verhaal. Blijf samenvatten en inkorten totdat je tot de kern komt.
Van lang naar kort: Start met een lang verhaal en breng deze vervolgens terug tot een kort verhaal. Blijf samenvatten en inkorten totdat je tot de kern komt.
Zomerse opdracht:
maak een six word story over jouw eerste vakantiedag.
We hebben een aantal voorbeelden voor je bedacht:
Vakantievoorpret
in zwembroek
achter je laptop
Laptop uit
zon aan
gas geven
Gezocht:
Reisgezelschap
met microfoon
op mute
Van koffiecorner
Naar ijs met dip
Vakantie:
uitgelezen kans
voor ongelezen boeken
Verzamel inspiratie
Pak oude tijdschriften, scrol door Instagram of Pinterest, bekijk je stapel ongelezen boeken of zoek iets uit op Netflix wat je normaal gesproken niet zou bekijken.
Zomerse opdracht:
Probeer één vakantiedag lang bij alles wat je ziet, leest en hoort, nieuwe ideeën of onderwerpen te bedenken waar je mee aan de slag wilt. Kort en bondig is goed genomen, en neem je inspiratie vooral niet te letterlijk. Associeer door op wat je meemaakt of op wat er in je omgeving gebeurt.
Schrijf je ideeën op of teken ze, zodat je ze niet vergeet.
Kies een ander pad
Creatief zijn betekent dat je standaard denkwijzen doorbreekt. Hoe kun je dat beter doen dan door letterlijk iets nieuws te doen? Tijdens een vakantie in het buitenland krijg je daar natuurlijk alle kansen voor. Bekijk, proef, luister en onderzoek zoveel mogelijk nieuwe dingen.
Zomerse opdracht:
Blijf je in de buurt deze zomer? Neem dan eens een andere weg naar huis, verdwaal bewust in je eigen woonplaats of verruil je vaste koffiezaakje voor een andere. Bezoek een museum. Vraag je buren wat hun favoriete plek in de stad is en ga kijken. Rijd mee naar het einde van bus- of metrolijn. Zoek een standbeeld en lees meer over de maker en betekenis. Schrijf of teken je ervaringen.

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken