5 laagdrempelige brainstorm werkvormen om ideeën te genereren
Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor die extra impuls zorgen. In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken.
1. Associatiekaarten
Associatiekaarten zijn een laagdrempelig en krachtig hulpmiddel om creativiteit te stimuleren, nieuwe verbanden te leggen en verrassende ideeën te genereren. Of je nu alleen werkt of in een team, ze helpen je op een speelse manier om verder te denken dan de eerste, voor de hand liggende oplossingen. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk, maar deze eenvoudige manier werkt als volgt:
- Licht de centrale 'Hoe kunnen we .... ' vraag aan de deelnemers toe. Bijvoorbeeld: 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen bij onze teammeetings aanwezig is?'
- Leg een set met associatiekaarten op tafel uit. En laat de deelnemers in duo's of kleine groepjes 1 kaart uitkiezen.
- Vraag de deelnemers nu om hardop te associëren op dat plaatje en laat hen die associaties opschrijven.
- Vraag de deelnemers vervolgens om ideeën voor de ' Hoe kunnen we ... vraag' te verzinnen op basis van het plaatje en de bijbehorende associaties. Gegarandeerd komen er nu andere en minder voor de hand liggende ideeën naar boven, die jullie vervolgens met elkaar kunnen uitwerken.
Lees voor meer inspiratie onze blog 7 werkvormen met associatiekaarten over hoe je associatiekaarten kunt inzetten.
2. Crazy 8
Toch wel een van onze favoriete creatieve werkvormen: de crazy 8. De crazy 8 is een snelle tekenoefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Dat lijkt gekkenwerk, maar is superleuk om te doen. Want je komt in 8 minuten echt tot de meest originele ideeën. Het enige wat je nodig hebt is een A4-tje en een stift of pen. Het werkt als volgt:
- Pak een A4. Vouw deze 3 x dubbel en dan weer uit zodat je 8 vakjes hebt.
- Zet de timer op 8 minuten.
- Teken elke minuut 1 idee per vak.
- Na 8 minuten heb je 8 tekeningen gemaakt en dus 8 ideeën gevisualiseerd.
Probeer het zelf ook eens, met de opdracht: 'Hoe ga jij zorgen dat jullie nieuwe collega zich op de eerste werkdag welkom voelt?'
3. Mindmap
Een mindmap is een succesvolle methode om ideeën te bedenken met een groep, omdat het een visuele en gestructureerde manier biedt om gedachten te organiseren en nieuwe verbanden te leggen. Door te beginnen met een centraal thema, groot of klein, en hier vrij ideeën omheen te plaatsen, ontstaan er spontaan nieuwe invalshoeken. Iedereen in de groep kan bijdragen en voortbouwen op elkaars ideeën, wat leidt tot onverwachte en innovatieve combinaties. In onze blog Mindmap in 5 stappen schreven we hier meer over.
4. Randon connecties
Soms ontstaan de beste ideeën door twee totaal verschillende concepten samen te voegen. Met deze werkvorm kijk je naar combinaties die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben en ontdek je welke nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Het werkt als volgt:
- Schrijf op losse briefjes of kaartjes verschillende woorden die niets met je project te maken hebben (bijv. ‘ijsbeer’, ‘spaghetti’, ‘wolk’).
- Pak willekeurig twee kaartjes en probeer een verband te leggen met je vraag.
- Laat je verrassen door de onverwachte combinaties! Bijvoorbeeld: Moet je een nieuwe flyer bedenken? Stel je trekt ‘wolk’ en ‘spaghetti’. Misschien leidt dit tot een flexibel en luchtige opzet, waarbij onderdelen in elkaar verweven zijn.
5. Stapelster
De stapelster is eigenlijk een retrospective, die vanuit het Agile werken vaak wordt ingezet om als team terug te kijken op het teamproces, de manier van (samen) werken, de beschikbare middelen en de onderlinge relaties. De stapelster is een hele toegankelijke werkvorm, waarbij je niet alleen het gesprek voert over voornemens voor de toekomst, maar ook over de dingen die je niet meer wilt doen.Wij zetten de stapelster regelmatig in voor allerhande vraagstukken, van groot tot klein. Bijvoorbeeld: 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze vergaderingen energieker worden?' Zo werkt het:
- Laat de deelnemers eerst 5 minuten in stilte nadenken over:
- Wat zouden we meer moeten doen?
- Waar zouden we minder kunnen doen?
- Waar moeten we mee beginnen?
- Waar zouden we mee moeten stoppen?
- Waar kunnen we mee doorgaan?
- Laat de deelnemers hun sticky notes op de poster plakken, iedereen een korte toelichting geven en bespreek vervolgens welke quick wins er te behalen zijn. En binnen korte tijd kun je komen tot duidelijke procesafspraken.
Creativiteit laat zich niet altijd afdwingen. Maar door nieuwsgierig te blijven, te experimenteren en af en toe een werkvorm in te zetten, ontstaan er vanzelf ideeën die je van tevoren niet had kunnen bedenken.
Wil je meer weten op retrospectives? Lees dan onze blog, waarin we 10 favoriete retrospectives met je delen.
Je vindt de
stapelster
ook in onze webshop.









