Een creativiteitsboost door te associëren
Creatief denken betekent 'buiten de gebaande paden' oftewel 'outside the box' denken. Natuurlijk is de één van nature creatiever dan de ander, maar iedereen kan het. Creativiteit is een vaardigheid en we hebben goed nieuws: vaardigheden kun je leren door te doen. Je hebt er in ieder geval 5 basisvaardigheden voor nodig: divergeren, kansdenken, associëren, beelddenken en creatief waarnemen. In dit blog duiken we in de kracht van het associëren.
Associëren betekent letterlijk verbinden. Bepaalde woorden, voorwerpen of ideeën roepen weer andere of nieuwe gedachten en ideeën bij je op. Zoals een ijssmaak die je doet denken aan een bepaalde vakantiebestemming. Dit noem je een associatie. Je legt een verband tussen twee gedachten. Creatieve mensen zijn in staat makkelijk associaties te maken en zij springen soepel van de ene gedacht naar de andere.
Wanneer gebruik je associaties?
Als je gaat brainstormen is het doel om zoveel mogelijk ideeën te verzinnen. We noemen dit ook wel een divergeertechniek. Brainstorming is een Engelse samenstelling van brain (hersenen) en storm (hetzelfde in Nederlands). Natuurlijk gaat het bij brainstormen niet om een letterlijke tornado in ons hoofd. Er wordt gedoeld op een mentaal denkproces, waarbij er onconventionele ideeën gezocht worden. Als je gaat associëren tijdens het brainstormen, dan maak je gebruik van de verbindingen in je hersenen. De ene gedachte volgt de andere automatisch op. En door het leggen van verbanden, kun je op allerlei nieuwe ideeën komen.
Wat voor soort associaties?
Mensen zijn van nature sterk gehecht aan vaste patronen. Dit is een gevolg van de werking van onze hersenen, waarin succeservaringen leiden tot vaste verbindingen tussen hersencellen. Wanneer een associatie zich vaker herhaalt, zal dit de verbindingen in je hersenen versterken. Hoe vaker dit voorkomt, hoe sneller en beter de hersenen deze associatie kan maken. Heel nuttig want dit zorgt ervoor dat we steeds efficiënter worden in ons denken. Maar tegelijkertijd wordt hiermee de kans ook kleiner dat je nieuwe verbindingen aanlegt. Overigens neemt de sterkte van de verbindingen tussen associaties in ons geheugen ook af door ze niet meer te herhalen. De verbindingen vervagen dan als het ware. Alleen door echt anders te denken, kunnen we deze patronen doorbreken en ontstaan er nieuwe verbindingen. Er zijn gelukkig manieren om nieuwe verbindingen aan te leggen.
Kortom, associëren is heel handig! Hieronder geven we een aantal associatie werkvormen waarmee je jouw deelnemers kunt uitdagen tot het maken van zoveel mogelijk associaties.
• Bij een kettingassociatie
zoeken we naar een nieuwe associatie op de laatst gevonden associatie. Een gedachte breng je op een volgende gedachte en weer op een volgende gedachte. Een voorbeeld: reis → auto → weg → vakantie → Italië → pasta → tomatensaus
• Bij een bloemassociatie
koppel je alles aan één centraal woord, voorwerp of idee. Oftewel je zoekt steeds weer opnieuw naar een associatie bij het gekozen startpunt. Dit doe je door een willekeurig woord in het midden van een getekende bloem te zetten. Vul de blaadjes met woorden waar je aan denkt bij het woord in het hart. Kies een blaadje uit de bloem, schrijf alles op waar je bij dat woord aan denkt.
• Bij een woordassociatie
prik je een willekeurig woord uit een boek of krant. Of neem bijvoorbeeld een woordenboek en sla die open op een willekeurige pagina. Doe je ogen toe en laat vervolgens je wijsvinger neerdalen op het blad. Doe je ogen weer open en met het woord onder je vinger ga je aan de slag. Elk woord brengt weer eigen associaties die je kunnen inspireren.
• Bij een visuele associatie
zet je afbeeldingen in. Dit kan een set kaarten zijn met willekeurige plaatjes of specifiek gekozen afbeeldingen die passen binnen een thema. Laat de deelnemers de plaatjes zien en laat ze associëren op basis van een gekozen afbeelding.
• Bij een vreemde voorwerpen associatie verzamel je een box vol voorwerpen of kies je zo maar een voorwerp uit de ruimte. Dat kan een pen zijn, een tijdschrift, een paperclip, een drankje of zelfs een huisdier. Het mag van alles zijn. Schrijf eigenschappen van het voorwerp op en bedenk hoe je die kunt linken aan het onderwerp van de brainstorm.
Bij ieder van bovenstaande werkvormen geldt: bedenk minstens 10 associaties bij de inspiratiebron. Waar doet het je aan denken? Hoe meer associaties, hoe beter. Want hoe meer tijd je neemt om weg te komen bij je oorspronkelijke ideeën en beelden, hoe groter de kans op een originele invalshoek. Kies vervolgens één van de associaties uit. En stel jezelf de vraag: hoe kan deze associatie me inspireren tot een nieuw idee voor mijn probleem of vraag?
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste studio stapelgoed blogs? Volg ons via LinkedIn.

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken