Meer ideeën met Story Cubes
Bij studio stapelgoed gebruiken we vaak Story Cubes tijdens het brainstormen om zo deelnemers te stimuleren om met nog creatievere ideeën, onverwachte oplossingen of originele invalshoeken te komen. Deze zogenaamde verhaaldobbelstenen hebben 6 verschillende afbeeldingen. De bedoeling is dat een deelnemer een verhaal bedenkt op basis van de door hem of haar gegooide afbeeldingen. Doordat het aan de gooier zelf is om het plaatje te interpreteren, komen er vaak allerlei verrassende inzichten aan het licht.
We schreven er al over in ons blog over de kracht van visualiseren: het menselijk brein denkt in beelden. Iedereen kan dit! Met een set van 9 dobbelstenen heb je al 54 afbeeldingen. Daarmee kun je miljoenen combinaties maken en zo worden de mogelijkheden eindeloos. Story Cubes helpen je om een leuke, niet-competitieve werkvorm te organiseren.
Hieronder leggen we je kort uit hoe je tijdens een sessie deelnemers kunt uitdagen om, met behulp van de afbeeldingen, op zoek te gaan naar creatieve oplossingen.
Hoe doe je het?
1. Zet een vraagstuk centraal door middel van een goed geformuleerde ‘Hoe kunnen we …’ vraag.
2. Geef de deelnemers in tweetallen een aantal dobbelstenen. Leg uit dat het de bedoeling is dat zij om de beurt een dobbelsteen gooien. De deelnemer die gegooid heeft, vertelt kort hoe de afbeelding een oplossing kan zijn voor het vraagstuk. Daarna gooit de andere deelnemer. Hij of zij vertelt ‘het verhaal’ verder op basis van het gegooide plaatje. Zo wordt er om de beurt gegooid en een verhaal opgebouwd tot de tijd om is.
3. Geef ongeveer 10 minuten tijd per duo.
4. Laat de duo’s na deze 10 minuten sticky notes en stiften pakken en alle ideeën opschrijven die bij hen zijn opgekomen tijdens het samen vormgeven van het verhaal.
5. Haal als begeleider de ideeën op, nummer je ze en plak ze op.
6. Als je meer tijd hebt, kun je de deelnemers vragen om hun verhaal vast te leggen op papier. Met de verschillende verhalen kun je een verhalenboekje of een verhalenmuur maken.
Geef je deelnemers vooraf de volgende improviseer tips:
- Bedenk niet meteen in het begin hoe het verhaal afloopt.
- Gebruik het eerste idee dat in je opkomt. Alles mag! Heb je niet gelijk een idee, raak dan niet in paniek.
- Blijf praten: beschrijf wat er te zien, horen, ruiken, voelen is en ineens schiet je iets te binnen!
Alternatieve werkvormen
- Laat de deelnemers eerst oefenen door zichzelf te introduceren met een gooi van de dobbelstenen.
- Of bereid zelf leuke kennismakingsvragen voor en koppel deze aan de afbeeldingen op de dobbelstenen. Geef iedereen een overzicht van de plaatjes en de bijbehorende vragen voordat je begint te dobbelen. Deelnemers mogen de vraag beantwoorden die hoort bij het plaatje dat zij gooien.
- Verdeel de gegooide dobbelstenen over groepjes van 3 en vraag de deelnemers om deze te gebruiken voor het begin, midden en eind van het verhaal.
- Of laat een deelnemer beginnen met te vertellen over het vraagstuk en vraag de overige deelnemers om het verhaal vervolgens verder af te maken aan de hand van de dobbelstenen.
- Gooi zelf de dobbelstenen. Geef alle deelnemers de opdracht om een verhaal te verzinnen met diezelfde 9 afbeeldingen. Iedereen doet dat voor zichzelf. Als alle deelnemers klaar zijn, worden de verhalen uitgewisseld.
- Begin het verhaal eens met ‘Er was eens...’, of met ‘In de verre toekomst...’ Werp alle 9 Story Cubes en vertel een verhaal dat de afbeeldingen aan elkaar verbindt.
- Gebruik de Story Cubes als evaluatie of check-out door je deelnemers te vragen welke ‘reis’ zij hebben gemaakt tijdens de sessie of workshop.
Nog twee laatste tips
De Story Cubes zijn ook via een app te gebruiken. In de storycube-app kun je met de online dobbelstenen ‘gooien’ en er zijn allerlei extra opties zoals sorteren, kiezen en verplaatsen.
Het door ons gebruikte merk dobbelstenen is Rory’s Story Cubes.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste studio stapelgoed blogs? Volg ons via LinkedIn

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken