Hoe je kernwaarden levendig maakt

Kernwaarden vertellen waar de organisatie voor staat en wat de organisatie wil realiseren in de dagelijkse praktijk. Ze bieden medewerkers een zekere houvast omdat houding en gedrag worden vormgegeven door de kernwaarden. Ondanks alle goede bedoelingen blijft het echter geregeld een vrijblijvend lijstje met mooie begrippen waar niemand het mee oneens is maar die niet echt leven bij de medewerkers. Daar is meer voor nodig! In dit blog geven we je 4 werkvormen om met de geformuleerde kernwaarden aan de slag te gaan.


Kernwaarden dragen bij aan de missie en visie

Na het benoemen van een missie en visie zijn de kernwaarden de volgende logische stap. Want de missie geeft aan waarom een organisatie bestaat. De visie geeft de ambitie weer en waar de organisatie heen wil; het zegt dus iets over straks. Kernwaarden geven aan welke waarden voor de organisatie belangrijk zijn en die de basis vormen voor de manier van werken en handelen. Het zijn dragers van de organisatiecultuur. Kernwaarden zijn dus geen doel op zich. Ze dragen bij aan het bereiken van de missie en visie. Ze gaan echter pas écht leven als medewerkers ze herkennen en er betrokkenheid bij voelen.

 

Willen, kunnen en weten

De nieuwe waarden moeten verankerd worden in het denken en doen van je medewerkers. Ontwerp daarvoor een blended programma, waarin je online-instrumenten en offline interventies combineert. Wij proberen in een veranderplan altijd de volgende 3 focuspunten te gebruiken:

  1. Willen: enthousiasme en energie vrijmaken bij medewerkers voor de kernwaarden. Ze ervaren betrokkenheid en vertrouwen.
  2. Kunnen: heeft iedereen de juiste kennis, ervaring, ruimte en middelen om het gewenste gedrag te laten zien?
  3. Weten: wat is het doel, welke route gaan we volgen, wat zijn de spelregels en welke impact heeft de kernwaarden op het individuele werk?

 

Voorbeeld plan van aanpak

Bij studio stapelgoed gaan we altijd eerst voor een ontwerpproces waar zoveel mogelijk stakeholders bij betrokken worden. Dit is de fase waarin je heel veel informatie verzameld. Om deze vervolgens met behulp van werkvormen te prioriteren. Beperk je tot 3 tot 5 kernwaarden. Less is more. En zet ze ook nog in volgorde van prioriteit. Door korte, snelle slagen te maken, komen we zo snel mogelijk tot een concrete invulling.

 

Als de kernwaarden eenmaal bepaald zijn dan kun je aan de slag met het daadwerkelijk ‘tot leven brengen’. Wij gebruiken dan o.a. de volgende 4 werkvormen:

  1. Vertaal de kernwaarden door naar concreet gedrag, door per team samenwerkingsgedrag af te spreken. Dit doe je door met alle teamleden afspraken te formuleren waarbij je beschrijft hoe een kernwaarde uitziet als je het écht doet. Wij gebruiken daar een variant van de vergaderformule voor. (WILLEN)
  2. Een training of inspiratiesessie helpt in bewustwording en energie. Maar vaak dooft het enthousiasme al snel weer uit en is er niet veel veranderd. Wij kiezen daarom graag voor een breed en divers aanbod van activiteiten die heel concreet, tastbaar en leuk zijn zodat medewerkers hun eigen succeservaringen kunnen opdoen met de nieuwe manier van werken. En dat over een langere periode, zodat nieuw gedrag kan inslijten en eigen gemaakt kan worden. Oh … en het is niet vrijblijvend. (KUNNEN)
  3. Geef het management de volgende opdracht: ‘Onze organisatie en de bijbehorende (unieke) kenmerken daarvan worden op een onbewoond eiland opnieuw opgezet. Je hebt maar voor een aantal mensen plek in de boot en je mag zelf niet mee. Wie zou je sturen?’ Ieder MT lid kiest een reiziger. Dit zijn de collega’s die volgens het MT de kernwaarden intrinsiek goed begrijpen. Aan deze ‘reizigers’ wordt gevraagd om met elkaar het gesprek aan te gaan en te beschrijven wat voor hen de kernwaarden inhouden. Het resultaat vormt mooie input om te delen met de rest van de organisatie. (WETEN)
  4. Last but not least: we zijn fan van korte reflectiemomenten die het liefst tijdens het reguliere werk plaatsvinden. Bijvoorbeeld bouw na een MT-overleg of teamoverleg een moment in om met elkaar te bespreken of en hoe de kernwaarden toegepast zijn op de besproken agendapunten. De stapelster is hier heel handig bij te gebruiken.

 

Nog een aantal punten om mee te nemen in je plan van aanpak

 

  • Het voorbeeldgedrag van de top is essentieel. Als daar - actief - het juist gedrag getoond wordt, is het makkelijker om je medewerkers te stimuleren dit ook te laten zien. Leidinggevenden zullen het gewenste gedrag echter alleen vertonen als zij zich committeren aan de verandering en gefaciliteerd en ondersteund worden waar nodig. Het managementteam stimuleert, faciliteert en monitort. Ieder MT-lid werkt met het eigen team ook aan de kernwaarde waar de focus op ligt. 
  • Zorg dat de kernwaarden een plek krijgen in nieuwe visiestukken en beleidsprogramma’s. Zo kun je de doorvertaling maken naar het HRM beleid. Als medewerkers intern ervaren hoe er invulling gegeven wordt aan een kernwaarde, zullen zij beter en sneller in staat zijn om dit toe te passen in hun contact met de klant of burger. 
  • Kernwaarden zijn belangrijk bij de corporate branding. Ze creëren duidelijkheid over waar de organisatie voor wil staan. Denk aan het invoegen in je huisstijl, website, tone-of-voice van teksten, contact met klanten. Ook in de externe communicatie via social media, integreren in de e-mailhandtekening, aankleden entree of restaurant etc. Of denk aan storytelling door een aantal persona's die elk een kernwaarde vertegenwoordigen.
  • Als je als organisatie de kernwaarden belangrijk vindt en je wilt dat de medewerkers daarin volgen, is het goed om de werving- en selectieprocedure hier al op afstemmen. Ook tijdens de onboardingsfase kunnen nieuwe medewerkers op speelse wijze alvast met de kernwaarden kennis maken.


door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: