Spelregels voor een creatieve brainstorm
Voor de meeste mensen betekent brainstormen even snel bij elkaar zitten en ideeën bedenken. Maar brainstormen is meer dan dat. Oorspronkelijk sloeg de term op een methode om in een groep – alleen – ideeën te ontwikkelen. De uitvinder van die methode was de Amerikaanse reclametycoon Osborn. In de jaren 30 van vorige eeuw voerde hij de methode voor het eerst in bij BBDO, het New Yorkse reclamebureau waarvan hij de leiding had. Wij gebruiken de spelregels of richtlijnen van Osborn nog steeds. Tijd voor een korte uitleg in dit blog.
De uitvinder van het brainstormen is Alex Faikney Osborn. Of hij het brainstormen ook echt heeft uitgevonden is wat twijfelachtig. Maar hij was wel de eerste die het toepaste als werkvorm en er de naam brainstormen aan gaf. Osborn koos ervoor om het brainstormen op te splitsen in twee fasen: de eerste fase noemde hij de ‘divergentie’ of ‘ideegeneratiefase’; de tweede fase de ‘convergentie’ of ‘idee-evaluatiefase’.
Osborn bedacht 4 spelregels voor tijdens het divergeren:
- Stel je oordeel uit. Geef geen kritiek: niet op de ideeën van anderen, maar ook niet op je eigen ideeën. Alle ideeën zijn in dit stadium goed en worden genoteerd.
- Ga voor kwantiteit. Bedenk dus zoveel mogelijk ideeën. Dat verhoogt de kans op een briljant idee. Geef niet te snel op. Naarmate de brainstorm vordert zal de kwantiteit leiden tot kwaliteit. Hoe meer ideeën, hoe beter!
- Lift mee op andermans ideeën. Blijf niet in je eigen hoofd hangen. De mooiste ideeën ontstaan door op elkaars ideeën door te bouwen.
- Freewheel. Wilde ideeën zijn toegestaan en spring gerust van de hak op de tak. Verloopt het wat chaotisch? Geen probleem!
Wij voegen daar altijd 2 spelregels aan toe:
Maak het leuk!
Met een fijne omgeving, wat lekkers op de tafel en een energieke start help je de ideeenstroom. Eet samen, strek even de benen, maak ruimte voor humor en lachen en vooral gebruik energieke werkvormen. De omgeving van de brainstorm heeft absoluut invloed op het resultaat. Onze tips voor een fijne omgeving:
- Ga op een plek zitten waar je normaal niet zit.
- Het liefst een plek zonder verstoringen wat vaak betekent weggaan van de dagelijkse werkplek (en ook telefoons uit).
- Zorg dat je comfortabel kunt zitten.
- Zorg dat er voldoende ruimte is om ideeën te visualiseren, bijvoorbeeld op een muur of zorg voor flip-overs.
- Kies voor een kringopstelling, oftewel een opstelling zonder hiërarchie.
- Een aangename temperatuur (niet te warm, niet te koud) helpt.
Lees ook eens ons blog over eten als breinbooster
Geen ‘Ja, maar’
Oordeel op het moment zelf niet over ideeën. Reageer niet met: ja, maar … Laat beperkingen zoals budget, wetten, tradities achterwege. Uit een onrealistisch idee komt in een latere fase misschien een haalbaar concept. De volgende uitspraken zijn tijdens de ideegeneratiefase ‘verboden’. Druk ze af op een poster en hang ze op aan een muur.
- Ja, maar…
- Dit bestaat vast al …
- We hebben dit al eens geprobeerd…
- Hier hebben we het budget niet voor…
- En wie gaat dit oppakken …
- Dit is niet onze core-business …
- Dit bestaat vast al …
- Als het zo’n goed idee is, waarom heeft niemand dit nog bedacht dan …
- Het moest eerst verder uitgewerkt worden …
- Laten we wel realistisch blijven …
- Het MT vindt dit vast niets …
- Laten we dit even parkeren …
- Echt nieuw en origineel is het toch niet…
Wat zijn de meest voorkomende creativiteitsbeknottende uitspraken in jouw organisatie? Voeg ze gerust toe aan de lijst voor je deze ophangt. En komt er na het uitleggen van de spelregels nog steeds ‘ja, maar’ voorbij? Gooi er dan gerust een ‘ja, maar’ verbod in.









