Top 10 energizers
Vergaderen gaat beter én is leuker als de energie goed is. Er zijn verschillende manieren om energie in je vergadering te brengen, zoals het gebruiken van werkvormen, het stimuleren van beweging en het inzetten van energizers. Het is de kunst om hiertussen te variëren en te kiezen wanneer je wat inzet, rekening houdend met je deelnemers en het doel van de vergadering. Zakt de energie weg? Dan is het tijd voor een impuls. Wij gebruiken energizers vaak na de break, om zo iedereen weer te laten focussen op het doel van de meeting. Maar ook als we merken dat tussendoor de energie in de groep wegzakt, dan zetten we een leuke energizer in. We delen graag onze top 10 met energizers!
Energizers zijn korte en speelse activiteiten die je met deelnemers kunt doen om het ijs te breken en de energie hoog te houden. Een energizer is een oefening van een paar minuten, met als doel dat iedereen weer even wakker geschud wordt. Energizers kun je op een vast moment in je programma plannen. Maar nog beter is het om ze in te zetten als deelnemers aangeven wel een energieboost te kunnen gebruiken.
IK GA NAAR KANTOOR EN NEEM MEE
(fysiek/online)
1. Vraag een willekeurige deelnemer om de volgende zin af te maken “Ik ga naar kantoor en ik neem mee A ... ”
2. De volgende deelnemer herhaalt wat de vorige heeft gezegd en neemt iets mee wat begint met een B.
3. De derde neemt iets mee wat begint met een C, enzovoorts. Iedereen voegt dus om de beurt iets toe in de volgorde van het alfabet. En de lijst met voorwerpen moet in de juiste volgorde herhaald worden.
4. Als iemand iets vergeet of de voorwerpen in de verkeerde volgorde noemt, mag hij of zij niet meer meedoen.
5. Wie het laatst overblijft is de winnaar.
LETTERS HUSSELEN
(fysiek/online)
1. Bedenkt een lang woord wat past bij je bijeenkomst, bijvoorbeeld ‘creativiteit’ en vraag iedereen om dit op te schrijven.
2. Iedereen heeft 3 minuten om zoveel mogelijk woorden op te schrijven waarbij alleen de letters van het woord gebruikt mogen worden. Elk woord moet langer zijn dan 2 letters en je mag elke letter maar 1 keer gebruiken, behalve natuurlijk als de letter ook vaker voorkomt in het woord.
3. Na 3 minuten worden de punten geteld: een drieletterwoord telt voor drie punten, vierletterwoord voor vier punten etc. 4. De deelnemer met de meeste punten wint.
KLEURENBINGO
(fysiek/online)
1. Laat een deelnemer een kleur noemen.
2. In 2 minuten tijd moet iedereen een voorwerp van die kleur in de ruimte of thuis vinden.
3. Afhankelijk van de groepsgrootte kun je een aantal of alle deelnemers kort laten vertellen waarom dat object toepasselijk is bij het thema van de vergadering.
NIET KIJKEN
(fysiek)
1. Ga met alle deelnemers in een kring staan.
2. Tel samen af: "1, 2, 3..."
3. Nu moet iedere deelnemer iemand aankijken.
4. Wanneer twee deelnemers elkaar aan kijken, vallen ze af.
5. Ga door tot een winnaar is.
ZEG EENS ‘JA’
(fysiek/online)
1. Leg uit dat wie ‘ja’ of ‘nee’ zegt, heeft verloren. Het lijkt makkelijk maar het is niet zo eenvoudig om alle vragen te beantwoorden zonder de woorden ‘ja’ en ‘nee’ te gebruiken.
2. Deelnemer A blijft vragen stellen aan deelnemer B tot die een fout maakt en ‘ja’ of ‘nee zegt’ wordt er gewisseld naar de volgende deelnemer. Uiteindelijk blijft 1 deelnemer over.
VLIEGTUIGJE VOUWEN
(fysiek)
1. Zorg voor tafels om aan te werken en een stapel A4 papier per tafel.
2. Verdeel de deelnemers in teams van 2 tot 4 personen. Vraag iedereen om de dominante hand (dus waarmee ze schrijven) op te steken. Deze hand moeten ze op hun rug of in hun zak houden en mogen ze niet gebruiken!
3. Alle teams krijgen als uitdaging om samen in 5 minuten een vliegtuig te vouwen dat zo ver mogelijk vliegt.
4. Deelnemers hebben vaak de neiging om maar 1 vliegtuig te vouwen. Ook vergeten ze geregeld dat ze hun ontwerp kunnen testen. Als je dit ziet gebeuren, kun je ze aanmoedigen om verschillende oplossingen te bedenken en deze uit te proberen.
5. Wanneer de tijd om is, nodig je alle teams uit bij een zelfgemaakte startlijn. Laat ze na elkaar hun ontwerp lanceren. Dit mag weer wel met hun dominante hand. Het team met het vliegtuig dat het verste is gekomen, heeft gewonnen.
MICROBREAK
(fysiek/online)
De kleinste vorm van een onderbreking is de microbreak. Microbreaks zorgen ervoor dat je de spanning die je in je lichaam hebt, verplaatst of veranderd in enkele seconden. Hierbij kan je denken aan: je handen van het toetsenbord halen en in je schoot leggen. Je schouders naar achteren draaien. Je nek rustig zijwaarts rekken naar beide kanten. Wisselen van zitplek.
MAAK EEN VORM
(online)
1. Selecteer als spelleider voordat je begint ‘galeryview’ zodat je de beelden van iedereen in een rasterformaat kunt bekijken.
2. Roep een vorm (bijvoorbeeld: driehoek, hart, vierkant, de letter "A", boom, huis, ...)
3. Vraag de spelers om hun armen en handen omhoog/omlaag of naar links/rechts te bewegen om de vorm opnieuw te creëren in de galeriemodus die je bekijkt.
4. Als het team erin geslaagd is om de vorm te maken, vraag hen dan om deze vast te houden zodat je een screenshot kunt maken.
5. Deel de vorm met het team en laat nu een volgende speler een andere vorm te maken.
GA STAAN ALS JE
(fysiek/online)
1. Maak zinnen die steeds weer beginnen met 'ga staan als je...'.
2. De deelnemers gaan staan als wat er gezegd is op hen van toepassing is. Daarna mogen ze weer gaan zitten.
Een paar voorbeelden:
• Ga staan als je vanochtend bij het ontbijt yoghurt hebt gehad.
• Ga staan als je vandaag getekend hebt.
• Ga staan als je vandaag een creatief idee hebt gehad.
• Ga staan als je vandaag 10 minuten gewandeld hebt.
• Ga staan als je ….
HET GROTE REACTIESPEL
(online)
1. Maak kaartjes met de opdrachten die je kunt mailen of appen aan de individuele spelers. Zorg voor minimaal 1 kaartje per speler.
2. Verdeel de opdrachten over de deelnemers. Het is handig om één exemplaar extra te printen met alle opdrachten. Op deze manier kun je zelf volgen of de spelers de opdrachten goed uitvoeren.
3. Als spelleider begin je met het zeggen van start.
4. De spelers moeten vervolgens de opdrachten op hun kaartje uitvoeren.
Voorbeeld:
Als je op het scherm START ziet staan dan …
Ga je staan en roep je ‘Klaar voor de start’ dan ga je weer zitten.
Als iemand roept ‘Klaar voor de start’ dan …
Spring je overeind en roep je ‘Af!!’
Etc.

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken