Inspiratie vind je zo!

De betekenis van het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘in spirare’, dat letterlijk ‘inademen’ of ‘inblazen’ betekent. In de Van Dale zul je woorden terugvinden als: bezieling, inval, ingeving, inademing en levenwekkende kracht. Ook kun je er het woord “spiritus” in herkennen, dat vertaald wordt als geest of ziel. Het klinkt allemaal prachtig maar wat is inspiratie nu precies? En nog belangrijker: hoe zorg je dat je het vaak ervaart? Wij zochten het uit en we delen onze favoriete inspiratie-boosters met je.


Wat is inspiratie?
Je zou het kunnen omschrijven als ‘een ingeving’, of ‘een goed idee krijgen’. Dat suggereert echter dat inspiratie van buiten komt. Zoals Griekse dichters afhankelijk waren van de muze die hen briljante ideeën in het oor fluisterden. Inmiddels zijn we er achter dat inspiratie voor ieder mens anders werkt. We geven het woord allemaal een eigen betekenis en invulling. Maar er zijn wel een paar grote ‘gemene delers’. Voor veel mensen heeft het te maken met een positieve flow: toestand waarin je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen. Het is een gevoel, een doorbraak, een groots idee of een magisch moment waarop je een briljant plan krijgt. Iets moois dus. Iets waar je blij van wordt, waarvan je denkt “Ja, dát is het!”. Geïnspireerd zijn draagt voor veel mensen bij aan een gevoel van geluk en bewuste keuzes maken. Ze voelen zich energiek en opgewekt. Inspiratie is dus vooral een innerlijke kracht. Toch kun je het ook zien. Geïnspireerde mensen stralen iets krachtigs uit en hun enthousiasme kan heel aanstekelijk werken. 

Waar vind ik inspiratie?
Inspiratie is dus als het ware creativiteit die stroomt. Er is beweging. Flow. Daarom voelen we ons inspiratieloos als we niet lekker in ons vel zitten, als we vastzitten en niet openstaan voor nieuwe ideeën. Hoe zorg je dan dat de energie weer kan gaan stromen? Hoewel sommigen beweren dat inspiratie ontstaat door hard werken, laat het zich niet dwingen of forceren. Inspiratie is gebouwd op ingevingen, op gedachten of beelden die je krijgt. Waar jij jouw inspiratie vindt, is persoonlijk. Het kan zijn dat je het haalt uit de natuur, muziek, kunst, een hobby, je werk of dingen die je meemaakt. Of je wordt geïnspireerd door mensen. Er zijn bekende voorbeelden van personen die worden gezien als inspirerend: Albert Einstein, Beyonce of Nelson Mandela. Maar nog waardevoller zijn jouw persoonlijke inspiratiebronnen, uit je eigen omgeving. 

Je kunt je inspiratiebron opzoeken, maar vaak komt het op een onverwacht moment. Dick Bruna bijvoorbeeld, raakte geïnspireerd toen hij op vakantie was en een konijntje rond het huis zag lopen. Met als resultaat de wereldwijde verkochte Nijntje boeken. Inspiratie draait daarom wat ons betreft om openstaan. Als je je openstelt voor de dingen die om je heen gebeuren; voor wat je ziet, ervaart, hoort en leest; voor ontmoetingen met collega’s, vrienden of onbekenden. 

Meer inspiratie?
Bij studio stapelgoed vinden we het fijn om onze inspiratie aan te wakkeren, want zo ontstaan vaak de mooiste ideeën en plannen. We gebruiken daar de volgende boosters voor:
  1. Maak een inspiratielijstje met alles waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je door geprikkeld wordt om anders te denken of kijken. Pak het lijstje erbij als je inspiratie ver te zoeken is.
  2. Neem altijd iets mee waar je in kan schrijven. Of spreek iets in op de spraakrecorder van je telefoon of gebruik een notitie-app. Want inspiratie komt soms op de meest onverwachte momenten en dan wil je het wel graag vastleggen. 
  3. Laat je inspireren door de experts en goeroes op jouw vakgebied. Ga naar events, lees hun boeken en luister podcasts waar ze in te gast zijn. Zo leer je snel over relevante ontwikkelingen en belangrijkste actuele thema’s.
  4. Reizen, de wereld zien, ervaren hoe mensen elders op deze aarde in het leven staan, zorgt voor nieuwe inzichten én ideeën. Dit betekent natuurlijk niet dat je, als je geen inspiratie hebt, een grote reis moet gaan maken. Maar je kan er natuurlijk wel kiezen om af en toe een trip in de vorm van een (mini) break te plannen.
  5. Wij houden enorm van mooie visualisaties, foto’s en ander beeldmateriaal. Een beeld zegt niet voor niets meer dan 1000 woorden. Laat je inspireren door tijdschriften, Instagram of Pinterest.
  6. Lees een goed boek, bijvoorbeeld een biografie van iemand waar je bewondering voor hebt. Geen lezer? Hetzelfde gaat natuurlijk op voor muziek, film of musea. Het gaat erom dat je nieuwe perspectieven en prikkels opdoet, dat je je brein inspireert met nieuwe informatie.
  7. Contact met mensen werkt stimulerend. Samen brainstormen gaat vaak veel makkelijker dan in je eentje. Je stimuleert elkaar en vult elkaar aan. 
Meer lezen?
Meer informatie vind je in onze blogs over creativiteit als fundering voor innovatie, over kunst als inspiratiebron, over outside the box denken en in over in de flow komen.

door info 23 apr., 2024
Stel je eens voor: een vergaderruimte boordevol met mensen van alle rangen en standen binnen de organisatie. Elk met hun eigen unieke persoonlijkheid. Als facilitator staan wij vaak voor dit soort groepen, met een waar circus aan persoonlijkheden. Bij studio stapelgoed proberen we tijdens een sessie om al die stukjes samen te brengen tot een geheel. Van sprankelende extraverten tot bedachtzame introverten, van degenen die met open armen elke uitdaging aangaan tot degenen die liever op de achtergrond blijven. Het is voor ons als een kleurrijk mozaïek waarbij elke deelnemer een uniek stukje vormt. Dit maakt iedere bijeenkomst een avontuur op zich.
door studio stapelgoed 12 feb., 2024
Future search is een door Marvin Weisbord en Sandra Janoff ontwikkelde large scale intervention om met een grote groep mensen in enkele dagen tot een toekomstvisie en een bijbehorend actieplan te komen. Daarbij worden creatieve methoden gebruikt om de deelnemers te stimuleren om bekende denkpatronen en dominante aannames los te laten en 'met nieuwe ogen' naar mogelijkheden te zoeken. In de blog leggen we je uit hoe future search nu precies werkt.
door studio stapelgoed 05 feb., 2024
Bij studio stapelgoed zijn we altijd op zoek naar leuke vergaderlocaties. Noord-Holland biedt wat ons betreft een schat aan inspirerende ruimtes. We nemen je daarom in dit blog mee op een reis langs pittoreske steden en schilderachtige kustplaatsen, naar onconventionele vergaderplekken die jouw bijeenkomst onvergetelijk zullen maken.
22 jan., 2024
In de wereld van idee-ontwikkeling heeft de methode van het "roasten" zich bewezen als een krachtige turbo-booster, waarmee je plannen in slechts 2 uur tijd aanzienlijk verder brengt. Deze aanpak, gericht op het leren van kritiek, het ontwikkelen van oplossingen en het vergroten van verbinding en draagvlak. Roasten is eigenlijk grappig kritiek leveren op iemand, vaak met een humoristische twist. Het doel is niet om iemand echt te kwetsen, maar eerder om lichtvoetig plagerig te zijn. Het draait om slimme opmerkingen en een speelse houding, maar het is belangrijk om grenzen te respecteren en niet te ver te gaan. In dit blog leggen we uit hoe je het roasten kunt toepassen tijdens een bijeenkomst.
door info 18 jan., 2024
Het moment van het voorstelrondje, een labyrint van nieuwe namen en gezichten. Hoe vaak heb je niet geprobeerd ze te onthouden, om ze slechts een paar seconden later kwijt te zijn? Het is een uitdaging die velen van ons kennen. Maar vrees niet, bij studio stapelgoed zijn we er ingedoken en hebben een stapel handige trucs ontdekt om voortaan de namen makkelijker te onthouden.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
Het is niet altijd eenvoudig om met een groep deelnemers snel én democratisch een beslissing te nemen, laat staan om iedereen tevreden te laten zijn met de uitkomst. Toch wil je zoveel mogelijk draagvlak voor de uitkomst, want dat helpt bij het vervolg. Wij zetten hiervoor geregeld dot voting in.
door studio stapelgoed 09 dec., 2023
In dit blog delen we weer een stapel creatieve werkvormen om de check-in tijdens jouw bijeenkomsten of vergaderingen te verlevendigen. Want wij geloven dat deze eenvoudige en effectieve activiteiten een positieve impact kunnen hebben op de sfeer tijdens sessies.
door studio stapelgoed 23 nov., 2023
Bij studio stapelgoed geloven we sterk in het bevorderen van een positieve werksfeer en het zorgen voor verbinding en werkplezier. Een van de manieren waarop we dit doen, is door het vieren van speciale gelegenheden, en Sinterklaas is daarbij geen uitzondering! In dit blog delen we enkele sprankelende werkvormen waarmee je de komende dagen jouw collega's kunt verrassen en een onvergetelijke viering van Sinterklaas op de werkvloer kunt organiseren.
door stapelgoed 13 nov., 2023
In de wereld van vergaderingen en bijeenkomsten is er soms behoefte aan iemand die de touwtjes in handen neemt, vooral als je als team of leidinggevende niet in de spagaat van het managen van het proces en inhoudelijk bijdragen terecht wilt komen. In zulke situaties is het waardevol, zo niet noodzakelijk, om een professionele facilitator in te schakelen. Faciliteren is een speciale vaardigheid en kan aanzienlijk bijdragen aan het soepel verlopen van vergaderingen en bijeenkomsten. In dit blog leggen we uit wat de rol van een facilitator nu precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
door info 08 nov., 2023
Het gebruik van duurzame materialen tijdens vergaderingen en brainstormbijeenkomsten kan ons helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een meer milieubewuste aanpak. Bij studio stapelgoed hebben we daarom de afgelopen tijd kritisch gekeken naar alle spullen die we gebruiken en naar hoe we onze sessies organiseren. En nu doen we een aantal dingen echt anders. In dit blog delen we onze tips met je. Want door duurzaamheid te integreren in je facilitatorrol, kun je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd ook weer jouw deelnemers inspireren om bewuster om te gaan met materialen tijdens bijeenkomsten en evenementen.
Meer posts
Share by: