Top 10 kennismakers
Wij geloven dat een goede start de sfeer bepaalt voor de rest van een overleg. Een korte kennismaking is daarom belangrijk. Ook als een team al langer samenwerkt. Want telkens als we met een groep een kennismaker doen, blijkt weer dat deelnemers iets nieuws over elkaar ontdekken wat bijdraagt aan hun samenwerking. En het draagt tegelijkertijd bij aan een prettige sfeer in je online sessie of vergadering. Je zult zien, daarna ga je ook sneller door de inhoudelijke delen van de vergadering heen. Probeer daarom aan het begin van elke vergadering samen ‘in te checken’. Maak bewust tijd voor nader kennismaken en het ijs breken. Alle deelnemers zijn na de kennismaker ingecheckt op de vergadering en er ontstaat focus en aandacht.
We delen graag onze favoriete top 10 aan kennismakers met jou:
STAPELKAARTEN
Beelden zeggen meer dan woorden en daarom geloven wij echt in de inzet van visualisaties tijdens sessies. Het laten opborrelen van ideeën en vernieuwende oplossingen kan namelijk best wel wat hulp gebruiken. Dit kun je doen door je deelnemers zelf te laten tekenen, of door gebruik te maken van bestaande visualisaties. Vraag je deelnemers bijvoorbeeld om 1 tot 3 kaarten uit een
stapel
met afbeeldingen, symbolen of pictogrammen te kiezen. Laat de deelnemers zich voorstellen met hun voornaam is en vraag hen om te vertellen welke 1 tot 3 kaarten zij uitgekozen hebben en waarom. Je kunt het ook nog specifieker koppelen aan jullie project, ambitie of de rol van de deelnemers.
DIT BEN IK
Overhandig of mail alle deelnemers een eigen ‘Dit ben ik' LEGO sjabloon
op A5 of A4-formaat. Leg uit dat ze het blanco LEGO poppetje gaan personaliseren tot een selfie. Daag je deelnemers uit om het zo kenmerkend mogelijk te maken. Laat ze hierbij denken aan de vorm van hun gezicht, kapsel wenkbrauwen, kleur en vorm van de ogen, mond en eventuele accessoires zoals een bril etc. Als de deelnemers toegekomen zijn aan de outfit en extra's, vraag hen dan expliciet: wat maakt jou? Dit kan bepaalde kenmerkende kleding zijn maar ook iets wat de deelnemer vasthoudt, wat hem of haar symboliseert, zoals een tennisracket, een glas wijn of een stift. Geef je deelnemers 5 minuten de tijd om zichzelf te tekenen. Na die 5 minuten laat je de deelnemers plenair, in subgroepen of in tweetallen (evt. via break-out rooms) hun tekening toelichten en daarmee zichzelf voorstellen.
CHECK-IN
Wij zien vaak dat een voorstelrondje leidt tot lange verhalen waarbij deelnemers uitgebreid vertellen over hun historie binnen de organisatie. Door het stellen van een leuke check-in vraag en daar een tijdslimiet of een aantal te gebruiken zinnen aan te verbinden, kun je eindeloze verhalen voorkomen. In plaats van de standaard ‘hoe heet je - wat doe je voor werk - waar woon je’ vragen, stellen wij het liefst 3 andere vragen. Vragen die misschien niet voor de hand liggen, maar wel een mooi inzicht geven in wie deze persoon is. Met bij voorkeur ook een link naar het overleg. Voorbeeldvragen:
• Wat hoop je uit deze meeting te halen?
• Wat is jouw favoriete gezegde of oneliner?
• Wat weet niemand over jou?
• Als je een bijzondere uitvinding zou kunnen doen en alles kan, wat zou dat dan zijn?
• Wat is jouw favoriete ... ?
HAPPY PILLS
Laat je deelnemers een voorwerp meenemen of pakken waar ze blij van worden, wat een speciale betekenis heeft, of juist iets waar ze een ongelofelijke hekel aan hebben. Je kunt het voorwerp ook koppelen aan het thema van de vergadering. Vraag de deelnemers wie zich als eerste wil voorstellen en laat de volgorde verder aan de groep. Iedere deelnemer stelt zichzelf voor aan de hand van zijn/haar voornaam, wat hij/zij heeft meegenomen en waarom hij/zij hier blij van wordt. Maximaal een halve minuut per deelnemer.
ALLITEREN KUN JE LEREN
Bij een alliteratie zijn de begin-medeklinkers van de opeenvolgende woorden hetzelfde. Bijvoorbeeld: ‘Wie weet waar Willem woont?’. Verdeel de deelnemers in duo’s of trio’s. Geef hen de opdracht om voor hun team een zo lang mogelijke alliteratie te bedenken én het moet natuurlijk ook (een beetje) passen bij hun persoonlijkheden. De teams presenteren zich met hun alliteratie om de beurt aan de volledige groep.
VIJF LIJNEN
De deelnemers krijgen of pakken een papier en stift. Geef hen 2 minuten de tijd om met 5 lijnen een tekening te maken.
Vraag hen vervolgens om zich aan de hand van deze tekening voor te stellen.
IK GA OP REIS EN NEEM MEE …
Geef iedere deelnemer een A4 papier met daarop een (getekende) koffer. Vraag je deelnemers om in de koffer te schrijven wat ze meenemen naar het overleg. Wat weten ze, welke vaardigheden hebben ze, met welke expertise starten ze? Je kunt vervolgens iedere koffer apart bespreken of je hangt de platen op in de ruimte en vraag alle deelnemers om een rondje door de ruimte lopen waarna er vragen aan elkaar gesteld kunnen worden. Je kunt het ook een keertje omdraaien en deelnemers vragen ‘wat ze komen halen’ bij het overleg.
PLAYMOBIL
Zorg vooraf dat je voldoende playmobil
of lego poppetjes meeneemt. Vraag bij de start alle deelnemers om een poppetje uit de stapel of bak te kiezen. Nodig de deelnemers nu uit om in duo’s hun keuze toe te lichten. Vraag na afloop een aantal deelnemers naar hun ervaring.
HAPPERTJE
Iedere deelnemer krijgt een ‘happertje’. Vraag hen deze uit te knippen en te vouwen. De instructie staat op het formulier. Je kunt er ook voor kiezen om samen te vouwen, zodat jij het kunt voordoen. Trek hier een paar minuten voor uit.
Maak tweetallen en deel deze instructie met je deelnemers: Deelnemer A noemt een cijfer van 1 t/m 10. Deelnemer B hapt zoveel keer als het gekozen cijfer. Deelnemer A kiest een plaatje. Deelnemer B opent het flapje en leest de vraag voor. Deelnemer A beantwoordt deze vraag. Wissel nu de rollen om en laat de ander ‘happen’.
1 BEELD
Vraag je deelnemers om vooraf 1 foto te sturen: een foto die symbool staat voor bijvoorbeeld hoe zij kijken naar hun rol tijdens een overleg. Tijdens de kennismaking vraag je aan de deelnemers om te raden van wie welke foto is. Enkele deelnemers kun je uitnodigen om hun foto toe te lichten.

In veel teams heerst een subtiele vorm van stilte. Niet omdat mensen geen ideeën hebben, maar omdat ze niet durven spreken. Uit angst om als lastig, dom of te kritisch gezien te worden. En juist daardoor lopen we als teams en organisaties talloze kansen mis. Innovatie floreert namelijk niet in stilte, maar in een cultuur waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken. Dat is waar psychologische veiligheid in beeld komt.

Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunstenaars, uitvinders of briljante geesten die ‘geniale ingevingen’ lijken te hebben. Maar neurowetenschap laat iets anders zien: creativiteit is geen mysterieus talent, maar een proces in je brein – en iedereen heeft het in zich. Ook binnen organisaties is creativiteit onmisbaar. Het zorgt voor innovatie, probleemoplossend vermogen en vernieuwing. De grote vraag is dus niet: “Wie is creatief?” maar: “Hoe kunnen we creativiteit activeren – bij onszelf én in onze teams?” In deze blog duiken we in het brein, én in de werkvloer. Hoe werkt creativiteit neurologisch? En wat kun je als organisatie doen om die creatieve vonk te laten overslaan.

We zijn van nature gewoontedieren. Ook in ons denken. We zoeken automatisch naar logische, voor de hand liggende oplossingen. Handig in de meeste situaties – maar funest als je écht iets nieuws wilt bedenken. Dat is waar lateraal denken in beeld komt. Een creatieve denktechniek die je helpt om vastgeroeste patronen te doorbreken en verrassende invalshoeken te vinden. Maar wat is lateraal denken precies? Hoe werkt het in ons brein? En hoe pas je het toe in een organisatie of team

Bij studio stapelgoed geloven we dat de beste sessies ontstaan wanneer deelnemers écht eigenaar zijn van wat er gebeurt. Wij ontwerpen sessies waarin mensen zelf keuzes maken, hun eigen route bepalen en actief bijdragen aan het proces. Waarom? Omdat autonomie zorgt voor betrokkenheid, creativiteit en duurzame impact. Als deelnemers zelf regie hebben, voelen ze zich verantwoordelijker en wordt de sessie veel meer dan alleen een moment—het wordt iets wat blijft hangen. Maar hoe zorg je ervoor dat je als begeleider niet onbewust de autonomie wegneemt?

Loop een willekeurige stad in en je ziet ze overal: van die grijze, saaie muren die niets vertellen. Bij studio stapelgoed hebben wij we voorliefde voor streetart en graffiti. Dat je op een straathoek opeens een gigantisch kleurrijk kunstwerk tegenkomt, een verborgen muurschildering die een verhaal vertelt of een klein aanplakbiljet dat je aan het denken zet. Streetart is veel meer dan verf op een muur. Wat streetart zo bijzonder maakt, is dat het je op een onverwachte manier kan raken. Het is kunst die niet in een museum hangt, maar onderdeel is van het dagelijkse leven. En dat maakt het zo toegankelijk en inspirerend.

Innovatie klinkt misschien als iets groots en ingewikkelds, maar vaak begint het juist met kleine veranderingen in de dagelijkse praktijk. Denk aan een nieuwe manier van samenwerken, een slimme oplossing voor een terugkerend probleem of een creatieve twist in je productaanbod. Het punt is: iedereen kan innoveren! Maar hoe zorg je ervoor dat je team zich vrij voelt om met nieuwe ideeën te komen? Hier zijn vijf praktische tips om innovatie in je team aan te wakkeren – inclusief inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Ken je dat gevoel dat je iets beter onthoudt als je er een plaatje bij hebt gezien? Dat is geen toeval. Dit fenomeen wordt het Picture Superiority Effect genoemd: beelden worden beter onthouden dan woorden. In ons brein worden visuele prikkels namelijk sneller verwerkt en sterker opgeslagen dan tekstuele informatie. En dát is precies waarom we bij studio stapelgoed zo’n grote liefde hebben voor visueel vormgegeven ontwerpen en graag werkvormen zoals associatiekaarten en tekenen inzetten.

Creativiteit voelt vaak als iets onbeperkte vrijheid om te maken wat je wilt, zonder regels of grenzen. Maar juist beperkingen kunnen een katalysator zijn voor de meest verrassende ideeën. Dit principe noemen we creative constraint: door jezelf beperkingen op te leggen, dwing je jezelf om anders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Wij hanteren dit dan ook regelmatig bij onze eigen sessies.

Bij studio stapelgoed geloven we dat aanwakkeren van de creativiteit van evident belang is om te komen te nieuwe ideeën. Daarvoor hoef je niet meteen een brainstorm van een dag(deel) te organiseren, maar kan de inzet van simpele werkvormen nét voor dat extra impuls zorgen.
In dit blog verzamelden wij onze favoriete werkvormen die je eenvoudig kunt inzetten. Werkvormen die weinig voorbereiding vragen en die je eigenlijk op ieder moment kunt gebruiken